Yoga kan kontrollere smerte under fødsel

Ved hjælp af vejrtrækningsøvelser kan man kontrollere smerten ved fødsler. Ideen er, at man hengiver sig til smerten, i stedet for at forsøge at bekæmpe den.

 

Den stærke blå farve er overvældende klar og de jordbrune yoga madrasser er spredt ud over det store lokale. Lyset trænger igennem de mørke gardiner som er halvt trukket for de brede vinduer og fornemmelsen af at være afskåret fra omverdenen, sætter sit præg på stemningen blandt gruppen af yoga entusiaster. En gruppe kun bestående af kvinder, der har det ene tilfælles, at de er alle er gravide.

En af deltagerne er Astrid Juul Appe på 24 år, som til daglig læser molekylær medicin. Hun startede med at gå til yoga, fordi det efterhånden var den eneste fysiske aktivitet, hun kunne holde ud på grund af sin graviditet. Astrid er 35 uger henne og lider af bækken smerter. Hun forklarer at hun kunne mærke en forskel, efter at være begyndt til yoga, hvilket flere kvinder i lokalet kan nikke genkendende til.

Stilheden sænker sig over rummet og Laxmi, den kvindelige yoga instruktør kommer ind gennem døren og begynder undervisningen. Hun forklarer med en hviskende stemme i løbet af timen, hvad de enkelte øvelser bruges til og hvordan man skal bruger dem i forhold til ryg, holdning og vejrtrækning.

Laxmi Petersen er oprindeligt fra Finland og flyttede til Aarhus i 1984, hvor hun i dag leder skolen sammen med sin mand Gunnar Petersen. Laxmi brugte de vejrtrækningsøvelser, hun lærte under sit yogastudie, da hun selv skulle føde og understreger at ”gravide kvinder kan meget mere end man tror”.

Laxmi kontrollerede smerten ved hjælp af lyde

”Når man åbner munden, strækker tungen langt ud og laver en afspændt dyb lyd på hele udåndingen, så virker det automatisk hele vejen ned til underlivet og bækkenbunden. Det kan skyldes et samspil mellem nerverne i mund og kæbeområdet og muskulaturen i bækkenbunden.” skriver Laxmi Petersen i sin artikel ”Gravidyoga – før, under og efter fødslen”.

Hun tilføjer dog, at det er forskelligt, hvad der virker for den enkelte. Og at man bør henvende sig til en professionel, hvis man starter med at dyrke yoga, mens man er gravid. Ifølge Laxmi Petersen skal man se yoga som et værktøj, og ikke en løsning. Yoga kan give dig selvtillid og autoritet.

Yoga kommer oprindeligt fra Indien og er cirka 2000 år gammelt. Der er ikke nogen konkurrence elementer indenfor yoga og kan derfor ikke kaldes en sport – det er heller ikke en religion, men mere en livsstil, selvom at de fleste der går på ’Yoga og meditations skolen’ i Århus kommer på grund af øvelserne.

Johanne der er tidligere social og sundheds assistent og er fast elev på skolen, indrømmer at yoga oprindeligt, tiltrak hende på grund af “mystikken ved yoga“ og den smidighed man kan opnå ved øvelserne.

På gammelt indisk skriftsprog betyder yoga ”at forene”. Yoga handler om at skabe en forbindelse mellem krop og tanke, og at opnå en bevidsthed omkring sig selv, sin omverden og de øvelser man laver. Laxmi kommer med et eksempel på en kvinde, der ikke var til stede, i sin bevidsthed, da hun skulle føde.

Sendte sms-beskeder under fødslen

Kvinden var stærkt medicineret på grund af sin overvægt, og var derfor så upåvirket af smerterne, at hun kunne sende sms’er til sine venner, mens hun fødte. ”Hun var ikke til stede i situationen, og det er et eksempel på et menneske, der er meget lidt i kontakt med sig selv og sit liv.”

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *