Erfarings interview den 13 december 2011

(kort uddrag)

 

Annette din mor var alkoholiker. Kan du fortælle om den første episode, hvor det går op for dig, at nu er din mor ikke bare var fuld, nu er hun ude på dybt vand?

Trigger spørgsmål. Det er hårdt at lægge ud med og ordet alkoholiker provokerer hende lidt. Samtidig får det hende til at tage stilling til noget som hun stadig finder svært. Hun bruger derefter tid på forklare mig, hvorfor det er stadig er svært at høre, hvilket jeg finder relevant i forhold til den artikel jeg skal skrive.

Altså alene det at du siger ”din mor var alkoholiker” , det får det allerede til at sige ups, hold da op, var hun det? Jeg har erkendt og det er gået op for mig,  at hun var alkoholiker til sidst i sit liv, og at hun var afhængig af alkohol.

Men det er meget sent i hendes liv, at det her indtræffer, af hvad jeg ved af.  Jeg er vokset op med en mor, som jeg aldrig har set fuld. Hun var meget, meget afholden, indtil hun så blev alkoholiker.  Det er helt vildt underligt.

Altså Jeg har en søster – en rigtig kernefamilie, med far og mor og to piger i et parcelhus kvarter i Dyrup. Man drak ikke til hverdag. Det havde man nok ikke råd til dengang, eller så gjorde man det ikke i 60 erne. Man drak ikke til hverdag.

Man tog sig en øl, men man drak aldrig vin. Min mor har nydt et glas vin, når vi var ude eller havde gæster. Jeg tænkte tit over, hvorfor drikker du dig aldrig fuld, ligesom andre mennesker? Men hun havde et princip om, at hun ikke ville have, at hendes børn så hende beruset og det sætter jeg egentlig stor pris på. Men derfor er det ret underligt, at hun går fra det, til ikke at kunne kontrollere sine alkohol vaner.  Hun har måske haft et anormalt, eller et atypisk forhold, hele sit liv, til alkohol og det kan man måske også blive alkoholiker af, ikke?

Min far dør som 60 årig. Bang! Død og falder om på gulvet.

Kan du huske hvilket årstal og hvor gammel din mor var?

Opklarende spørgsmål. Bliver stillet for at få styr på fakta.

Ja han dør i 1996 og hun er så tre år yngre, så hun er 57 år. Nå ja, der har de fået en kultur med at sidde og nyde mere øl og vin sammen.  Også lørfdag formiddag, I hverdagen til frokost, og i weekenden og måske flere venner med alkohol.

Kunne man beskrive dine forældre som meget kontrollerede mennesker:

Det er et ledende og lukket spørgsmål men også et opklarende. Jeg stiller det for at få hende til at definere, hvilken slags kvinde hendes mor og hvilket slags hjem hun er vokset op i.

Jeg ville  betegne min mor, som et meget kontrolleret menneske.  Det er nok også derfor , det har været svært for os, at se det.  Hun var så god til at spille, til at have en facade. Det var jo dobbelt så svært for sådan en, ikke at styre sit alkohol forbrug, for hun havde jo en holdning til det. Hun gik aldrig i byen, eller kom stang bacardi hjem. Så hvis der var nogen, altså vvis du havde sagt til mig at min mor ville ende i et alkohol misbrug, så ville jeg ha grint lige op i ansigtet af dig.

Derfor har det nok været dobbelt svært at hjælpe hende, fordi at vi opdagede det så sent.

Hvad lavede dine forældre?

Et lukket, opklarende og ledende spørgsmål. Ligesom sidste spørgsmål, prøver jeg at få hende til at sætte rammerne for hendes barndom og at få hende til at bekræfte eller afkræfte eventuelle fordomme om mennesker, hvor den ene forældre er alkoholiker.

Min mor var den her hjemmegående husmor i 60 erne, der havde maden parat til manden når han kom hjem men så endte hun faktisk med at arbejde som advokatsekretær og var ved forskellige advokater i flere år og meget glad for at hun ligessom også har sit eget.

Var hun en stolt kvinde?

Aktiv lytning. Opfølgende spørgsmål for at få hende til at uddybe.

Ja det og meget ambitiøs i forhold til, at man ikke bare slasker med sit liv. Hun har stadigvæk det her job, da min far dør og som hun så beholder.  Og min far arbejdede så for Telefon fyn. Det der hedder Tdc i dag. Der var han faktisk i fyrre år.

 

Refleksionsrapport

Jeg synes at det gik overvejende godt. Jeg var der ca. en time til halvanden. Den første halve time spurgte jeg meget lidt. Det var egentlig fordi, at jeg kunne mærke, der var nogle ting, som hun havde brug for at fortælle. Hvis hun fik lov til det, så fik jeg måske lov til at stille hende,  nogle lidt mere nærgående spørgsmål bagefter. Jeg tænkte meget over at jeg ville have hende til at stole på mig. Jeg kunne mærke på hende, at det var svært ,og nogle af de spørgsmål jeg stillede, gjorde at hun ofte blev stille og lige skulle tænke sig om inden hun svarede, hvilket jeg syntes var positivt.  Til at starte med var jeg mest interesseret i at få sat rammerne om historien. Hvor, hvad, hvem osv. For eksempel, hvad forældrene arbejdede med, hvis de arbejdede osv. Det gjorde nok at jeg nogle gange gik glip af nogle gode muligheder for at spørge ind, fordi at jeg var så ivrig efter at få sat rammerne først.

Den anden halvdel af interviewet, gik jeg meget tættere på. Jeg fik lov til at stille spørgsmål der var nærgående og personlige. Vi havde på forhånd aftalt at, hvis hun ikke ville svare, skulle hun bare sige det. Den aftale havde vi lavet på hendes initiativ. Hun svarede dog på alle mine spørgsmål. Jeg har haft kontakt til hende siden hen.  I dag torsdag den 15. December skrev hun at hun gerne ville være anonym i artiklen. Det var ikke det vi havde aftalt, men jeg har indrettet mig, eftersom at Lars Bjerg sagde god for det. Næste gang skal jeg være bedre til at gøre det klart at sådan en aftale ikke kan laves om, når først interviewet er færdigt.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *